Sfințirea lăcaşului sfînt din satul Hîjdieni

 

Casa Domnului– biserica – este o construcţie care trebuie sa îndeplineasca anumite criterii:

  • să fie un loc de pace, de linişte şi de primire pentru cei care-i trec pragul.
  • sa fie un spaţiu concret, un loc precis, care să-i aducă celui care se refugiază aici de neliniştitoarea agitaţie a vieţii cotidiene, un suport, unde să-şi depună povara sufletească, să se poată simţi, odată intrat, oaspetele mult dorit.

Construita din piatra bruta in 1891, biserica din satul Hijdieni rn Glodeni poarta hramul Acoperamintul Maicii Domnului. Cu peretii grosi de aproximativ un metru biserica e construita cu un aspect si forma de cruce, dupa un stil rusesc.

Fotografia postată de Anitoi Veaceslav - Photograph.

Istoria ne povesteste ca primul slujitor al Domnului in aceasta biserica a fost Pavel Mateevici, incepindu-si activitatea in 1909 la virsta de 43 ani, iar primul cintareti in strana a fost Mihail Biriukov, activind din anul 1919 la virsta de 37 ani.

A doua sfintire a bisericii care a avut loc pe 9 ianuarie 2016 de catre un grup de preoti, majoritatea fiind din r-nul.Glodeni, condusi de catre episcopul Marchel, de Balti si Falesti.

Fotografia postată de Anitoi Veaceslav - Photograph.

Renovarea lăcaşului sfînt din localitate “Acoperămîntul Maicii Domnului”  a avut loc datorită marii griji a preotului local Parintele Nicolai, cu suportul consătenilor şi contribuţiei financiare oferită de autoritatea publică locală.

Fotografia postată de Anitoi Veaceslav - Photograph.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *