Hîjdieni la 415 ani !

      No Comments on Hîjdieni la 415 ani !

 

Satul meu frumos și drag. Stă mândru în zile de sărbătoare, când se prind flăcăii și fetele-n joc, iar în zi de muncă, clocotește de oameni ce aleargă în toate părțile. Care pleacă la câmp să cosească, care pleacă să prășească via, care zidește o casă, care văruiește pereții. Aici viața pulsează alert.

La data de 24 mai 2017, satul Hîjdieni şi-a pus straie de sărbătoare şi a serbat 415 ani de la înfiinţare.

Documentar despre satul Hîjdieni se notifică  într-un act emis de Ieremia Movilă la 24 mai 1602, în care se menţionează că Hâjdienii de pe Dubovăţ au avut de suferit, fiind ars  în mai 1600 de coloana a patra a oştii lui Mihai Viteazu formată din haiducii lui Baba Novac care îşi stabiliseră tabară la Vasileuţi pe Prut, nu departe de tîrgul Ştefăneşti.

Cu ocazia acestui eveniment  autoritatea locală a organizat o frumoasa sărbătoare, urmat de un concert şi de un bal tradiţional unde sunt învitaţi toţi la hora satului.

Fotografia postată de Hijdieni Biblioteca.

Pe parcursul concertului spectatorii au primit o deosebită plăcere sufletească, alimentînd inima fiecăruia cu valorile tradiţionale şi creştineşti de care ducem lipsă în vremurile astea modernizate parcă fără voia noastră.

Картинки по запросу 415 ani satul hijdieni

La acest eveniment au fost decoraţi cu titlul “Cetăţean de Onoare” următorii consăteni:

1.Tatiana Potîng
2.Vasile Ouatu
3.Orest Tărîţă
4.Raisa Ouş
5.Vasile Cojocari

Картинки по запросу 415 ani satul hijdieni

După concert, către ora 21:00 au urmat dansuri pentru tineri, precum şi pentru cei doritori de muzică şi voie bună.  Dansurile au fost acompaniate de formaţia din sat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *